O Zi pe Scîndura Vieții

Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului 2011

Anul acesta vom sărbători majoratul Festivalului Intenaţional de Teatru de la Sibiu. El devine astfel cetăţean cu drepturi depline pe tărâmul artelor spectacolului din România şi din lume, precum tânărul care votează pentru prima dată, aşteptând să fie conectat, direct şi irevocabil, la emoţie şi frumos! Primele trei ediţii ale FITS au fost dezvoltate în jurul Zilei Mondiale a Teatrului, ziua de 27 martie. Am încercat astfel să alăturăm construcţia cu sărbătoarea, omagiind Emoţia şi Creaţia.

Este fascinant să vezi astăzi, când FITS aniversează libertatea şi responsabilitatea vârstei independente, sutele de tineri, studenţi, voluntari, artişti şi manageri care vor să sărbătorească într-un maraton special de 25 de ore, Ziua Mondială a Teatrului.

În acelaşi timp, faptul că spectatorii au umplut până la refuz toate spaţiile în care Teatrul Naţional „Radu Stanca” a prezentat spectacole în ultima stagiune demonstrează valoarea producțiilor pe care le aducem în faţa publicului, dar şi iubirea cu care suntem înconjuraţi.

La ceas aniversar, mulţumim tuturor celor care ne susţin: publicului pentru căldura manifestată, presei pentru promovare şi prietenie, şi familiilor noastre pentru tot ce ne dăruiesc. Constantin Chiriac, Director General TNRS/FITSM

în urmă cu cîteva săptămîni l-am auzit pe Alexa Visarion spunînd într-un interviu (sper ca memoria să nu mă păcălească…) cum că teatrul nu se poate imagina, că nu există în afara celor doi mari care l-au creat: Shakespeare și Cehov.

Da, dar îndrăznesc să cred că este și există cu mult și prin mulți și multe și pe lîngă cei doi mari. Desigur, fiecare are preferințele sale – iar ”faptul” sau ”ideea” că dreagostea mea pentru teatrul/opera scrisă(e) de către cei doi  este copleșioare, se înțelege uysor din ceea ce am scris pe blog pînă acum;  al treilea pentru mine este Tennessee Williams; iar din dramaturgia națională – Horia Lovinescu.

Într-o astfel de Zi, în care unii  dintre noi –destui, îmi place să cred- simțim că putem fi și noi cîteva ore în Arcadia, rămînînd cu o fărîmă de bucurie – ceea ce nu este puțin în astfel de vremuri…-, într-o asemenea zi ai parte și de surprize mai puțin plăcute; cu toată înreligența împrumutată, dobîndită, cultivată/întreținută și cu înteraga sa ”dotare” internetul își arată ”scăpările”: am căutat, în mare grabă, recunosc, înregistrări cu piesele lui H Lovinescu și T Williams, dar, din păcate, nu am găsit dewcît o înregistrare audio și secvențele de mai jos .Poate că anul viitor se vor găsi mai mult(e) preluate din arhiva TVR și nu numai…  (de exemplu acel Orfeu în infern regizat și înterpretat de Adrian Pintea la Teatrul Româno-American)

și sper ca cei care nu pot vedea acum nici un minut, să se poată bucura de cîteva din  cele “25 de ore de teatru non – stop”, așa cum și-au propus un grup de tineri, pentru a ‚marca’ această sărbătoare a teatrului.

(este o sărbătoare frumoasă, o zi prea aglomerată pentru a-mi ”explica”mie insămi de ce nu am ales secvente de pe net cu sau din piesele jucate sau ecranizate de T Williams, sau de ce nu am pomenit nimic în aceste zile de Elizabeth Taylor)

Cel care ne-a lăsat un tramvai numit dorintă pentru a putea visa mereu la dulcea pasăre a tinereții, scria undeva că viața este o întrebare fără răspuns, dar să credem în demnitate și în importanța întrebării.

5 răspunsuri la „O Zi pe Scîndura Vieții

 1. Pingback: Mirii mileniului III « Ioan Usca

 2. Pingback: Vicki – Lilick’s Operation | Gabriela Savitsky

 3. @irina> iti scriu/spun din nou, chgiar daca ma repe…
  mai bine nu cat/cautatam raspunsul pt ca deja am obosit….
  :*

  #Gina:
  stiu ca si tie iti place Teatul si tu il iubesti

  dar cind iesi/depasesti ori parasesti un anume spatiu,delimitat, de pe acea scena, intr-o asemenea zi, regreti amar(nnic)
  ca redewscoperi o scenografie si figuranti de care voiai sa scapi si nu poti…

  dar jucam, cu visul, cu gindul, cu dorinta, continuam JOCUL acela frumos 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s