Drum interzis

          Degeaba vă uitați curios la mine;

          Degeaba vă  amuzați pe seama mea;

           Degeaba mă certați;

           Nu sunt murdar și nici bosumflat nu sunt: am urme de nisip pe piele pentru că am încercat să îmblînzesc și eu valurile, așa cum am citit pe aici, pe undeva, pentru a construi și eu un castel de nisip; nu valul cel frumos, cu spumă, mi l-a stricat, ci un picior neatent;  am încercat să îl apăr, aplecîndu-mă peste el, dar am căzut, strivindu-l…; poate data viitoare, cînd mă va învăța și pe mine cineva să nu fac un pas greșit sau o alunecare.

           Tocmai începusem să fac un altul, mai frumos și mai semeț și cu siguranță mai durabil, cînd, lîngă uneltele mele am zărit o carte, uitată, probabil, de cineva grăbit, acolo;

           Plimbîndu-mi degetul de-a lungul rîndurilor și al cuvintelor, firește, am început să citesc:

       Créon și pajul său:

–          tu chiar ești nerăbdător să crești mare?

–           Așa-i, Domnule!

–          Ești nebun, copile! trebuie să nu-ți dorești niciodată să crești mare.

            Nu am reușit să citesc mai departe– o pală de vînt, mai puternică și mai puțin blîndă decît o adiere, a închis cartea; am văzut titlul și autorul, cred; Jean AnouilhAntigona, iar mai jos scria ”teatru”– oricum, nu era pentru lecturile mele de vacanță, mai mult sau mai puțin obligatorii, iar eu chiar nu voiam să cresc  mare: vîntul se simțea tot mai tare, așa că mi-am adunat jucăriile, unltele mele de lucru și am alergat să le las  în căsuța de lîngă faleză, de unde urma să le iau a doua zi, de dimineață. În locul gărdulețului cu portiță, lucrate în lemn,  m-am oprit încremenit în fața unui zid pe care scria:

          Nu știu cînd și unde  au dispărut găletuța, lopețile și toate celelalte, simțeam că nu pot să fac nici un pas, în nici o direcție și nu rewuseam să îmi desprind privirea de pe acel zid; cînd am reușit să o fac – nu știu cum-  mi-am privit palma, pentru că tot pe aici,  pe  acest paralelipiped abia perceptibil la o simplă privire, în acest spațiu, despre care se spune că ar fi rudă cu realul, aici, așadar, am aflat că privind în palmă poți vedea și poți înțelege multe ; mi-am privit și eu palma, încă micuță, m-am uitat îndelung și atent , dar nu am zărit decît două imagini, două fotografii pe care mi le lăsase cineva în colecție (am uitat să Vă spun: îmi plac la nebunie pozele, dar deocamdată nu am aparat…)

și astfel, dacă în prima clipă am simțit că mă îneacă nu doar tristețea,

în clipa următoare am strîns  pumnii și îmi repetam mereu că ceea ce alunecă pe față și pe întregul corp sunt picăturile de ploaie.

                                                             photo by M. Zafar Rabbani

 

 

 

tears of children by Carlos Chavez

   Ajuns în fața ușii, curat și uscat, am auzit o voce de care îmi era dor, totuși :                                            

                                     Era timpul să te maturizezi!

        Am întrebat aproape în șoaptă:

          la ce bun ? pentru ce?

                                                   (mă ajută să revin mai ușor aici? NU CRED asta ….)

13 răspunsuri la „Drum interzis

 1. În loc de răspuns

  ”Lumea aceasta, a amintirilor din copilărie, a vorbelor și a jocurilor pe care le născoceam, mi se va părea, mereu, dureros de mai adevărată decât cealaltă lume” Antoine de Saint-Exupery

  O seară frumoasă, Ana!

  Apreciază

  • dintr-o scrisoare a sa mi-am notat cîndva pe hirtie si mi-a ramas in mine citeva rînduri, acum nu sciu decît atît :
   am un cufăr mare și înghesui in el de pe cînd aveam vreo 7 ani….
   ….numai cufărul ăsta mare are importanță în viata mea…

   mulțumesc, GINA!

   Apreciază

  • îs răpusă de griji, gînduri și altele, așa că numa’ freche nu mi-s….

   și nici de la tine nu vreau ….’laude’... ok? 🙂

   îîîîîîîîîîî…………………….., e însăilat cotrobăind printre niște foto și altele, cu gîndul aiurea
   mulțam, Irina!

   Apreciază

 2. hello! 🙂 im at the job currently, so i do not have very much time to write… nonetheless! I really enjoyed reading the article. It turned out to be some great stuff. thanks! Sincerely, Resa

  Apreciază

 3. Nice post. I study one thing tougher on completely different blogs everyday. It’ll always be stimulating to learn content material from different writers and apply slightly one thing from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

  Apreciază

 4. Immediately after study a couple of of the weblog posts inside your web site now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web page checklist and might be checking back soon. Pls take a check out my web site at the same time and let me know what you feel.

  Apreciază

 5. Great post, I think website owners should larn a lot from this web blog its very user pleasant. „My father always told me, ‘Find a job you love and you’ll never have to work a day in your life.'” by Jim Fox.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s