o zi sub semnul religiei Shinto, al rațiunii carteziene și al mirac olului creștin

Cu 660 ani înainte de Hristos, după înfrângerea regatului Yamato, prinţul Jimmu Tenno a urcat pe tronul Japoniei şi a fondat imperiul japonez. Conform legendei, Jimmu Tenno esteun descendent al zeiţei soarelui Amaterasu Omikami, divinitatea religiei predominante în Japonia. religia Shinto. Zeita soarelui este ‚onorată’ într-un altar celebru aflat  în  Ise, între Osaka şi Tokyo. Acesta se află în centrul religiei Shinto, religia tradiţională a Japoniei. Shinto este un cuvânt chinez care provine de la Shen (spirit) şi Tao (cale). Traducerea sa japoneză este Kami-no-Michi, sau Calea Spiritului.

Shinto(ismul)  `încorporează` practici spirituale provenite de la mai multe tradiții preistorice locale şi regionale: dacă Shinto(ismul)  apare ca o ”instituție” centralizat religioasă, în care se recunosc elemente și practici din Budhism, Taoism, sau Confucianism, atunci, cred că ar trebui să se analizeze conceptul de ”sincretism”, ceea ce eu aici nu îmi propun, pentru că nu dețin suficiente cunoștiințe despre acesta.

Shinto este o religie, în cazul în care practica (acţiunile) şi ritualul au mai mare importanţă decât cuvintele. De aceea, cred, Kami, termenul care defineşte divinul,  este asociat unor fenomene și unor  elemente naturale; astfel că  se   recunoaşte prezenţa spirituială, divină în elemente ale naturii (lac, roci, pesteri, paduri ,…);  în templele şintoiste, ritualul include pregătire fizică şi spirituală, purificare, ofrande şi mulţumiri exprimate prin dans și muzică.

   Ca o curiozitate, am citit recent într-o revistă  că împăratul Akihito (care a urcat pe tron în 1989) ar fi  descendent direct al  lui Jimmu Tenno.

                                                                          *

 

Filosof, matematician si fizician francez, René Descartes este considerat parintele filosofiei moderne, dar și fondatorul sau inițiatorul geometriei analitice.

        (acum e iarnă urîtă, dar spre vară sper  cei mai tineri să poată vedea ochelarii cu care deslușeam eu și colegii de clasă geometria analitică 🙂  )

Despre personalitatea și opera complexă a lui Descartes s-a scris și – desigur- se va mai scrie, mult;  găsind reproducera  copertei de la Discurs asupra Metodei, opera sa fundamentală, de altfel, mă opresc acum asupra ei, atît cît pot și cît am înțeles eu citind-o în școală și nu numai…

      ceea ce m-a atras de la început la Descartes este .. Îndoiala și concepția sa conform căruia adevărul este unic (ha! … 🙂  ) ;căutind să afle care este adevărul evident, clar și distinct, asupra caruia nu poti avea nici o îndoială,el găsește un răspuns seducător: ”dubito ergo cogito, cogito ergo sum”; iar acest cogito catezian, cu implicații dualiste explică sau este începutul unui demers pentru diferențierea existenței spirituale față de existența materială, care urmează actului de deducere; am înțeles de la Descartes că în lume există două ,substanțe’ : substanță-spirit –gîndirea– și substanță-corp – întinderea, iar îndependența dintre ele, filozoful o explică prin neputința unui corp, oricît de mare i-ar fi întinderea, de a influența gîndurile. Sau Gîndul. și m-am bucurat cînd am descoperit identificarea celor două ”chei”  ale rațiunii: Gîndul și Gîndul în gînd. În încercarea sa de a elabora o ‘metodă universală’, Descartes voia șă introducă elementul sau instrumentul matematic –recunosc: nu pot sau nu știu să aleg termenul- matematic în cunoaștere, în procesul studiului;  cunăscătorii avizați spun că nu ar fi reușit … oare din cauza acelui ‚prim impuls divin’ pin care se poate înțelege o separare forțtată între pshihologic și fiziologic? – personal, nu știu, nu am rteușitsă aflu. știu că opera sa a contribuit la deschiderea liberei cunoșteri în filozofie. În 11  februarie 1650 se stingea, în urma unei pneumonii la curtea Reginei Cristina, la Stockholm… aceeași regină îi scrie  într-o scrisoasre ” He will very likely judge that these stars have inhabitants, or even that the earths surrounding them are all filled with creatures more intelligent and better than he, certainly, he will lose the opinion that this infinite extent of the world is made for him or can serve him in any way.”

                                                                                *

    Unii cred în minuni sau în miracole, alții nu, chiar dacă se pretind a fi sau nu credincioși; pe mine m-a fascinat mereu cultul mai puternic al Bisericii Catolicer față de Sfînta Fecioară și dacăă aveam unele rețineri privind aparițiile sale printre cei simpli, Papa  PAUL  IOAN  al II-lea mi le-a înlăturat pecizez din nou : sunt și rămîn de rfelgie ortodoxă, din convingere.

    În  11 februarie 1858  se  petrece prima apariție a Sfintei Feciore la LOURDES, dindtr-o serie de 18 apariții.

   În acea zi, Bernadette Soubirous, împeună cu sora sa, Marie și cu o prietenă, Jeanne Abadie, culegeau de-a lungul Gave-ului, oase și lemne uscate;din cauza sănătății precare ea a ezitat să traverseze apa înghețată;  surprinsă de un zgomot a privit spre grota de la Massabielle: „Am văzut o femeie îmbrăcată în alb –  Ea  purta o rochie albă, din voal alb, de asemenea, o curea albastră şi trandafir galben pe fiecare picior. Bernadette recitat o rugăciune, iar Doamna dispare.”  Despre celelalte apariții ale Fecioarei, pînă în 16 iulie 1958, ca și despre viața închinată slujirii Bisericii, cînd va muri la 35 de ani, despre canonizarea sa  în 1933 și despre trupul său aflat intact în sicriu, ca și despre semnificația aparițiilor Sfintei Fecioare în alte  locuri, alții, cu siguranță, pot și știu să povestească  mai bine.

 *

dar și o zi în care interesele celor puternici au hotărît încă o dată destinul unor popoare și a milioane de vieți

   Treispezece luni mai tîrziu față de întîlnirea de la Teheran din anul 1943, în 11 febr 1945,  Conferinţa de la Yalta în timpul celui de-al doilea război mondial, între preşedintele Statelor Unite, Franklin Roosevelt, Prim-ministru al Regatului Unit Winston Churchill şi Iosiv V.  Stalin, liderul URSS.

   Ceea ce  a  urmat, se cunoaște….

    (rămîne, cred eu, totuși o întrebare: Franța de ce  nu a fost invitată? – Parisul  fusese deja eliberat, iar în locul lui  Pétain, se afla de Gaulle)

Anunțuri

12 răspunsuri la „o zi sub semnul religiei Shinto, al rațiunii carteziene și al mirac olului creștin

 1. s[ru’m]na de cafea! 🙂
  eu am comandat, dar drumul e inzapezit (:

  unde, naiba, le gasesti ? sau sunt via ‘teoria limbajului’ si tastatorul ? 😛

  daar ;efu’ tau nnu mai pune taxe pe fast-food?
  veverita e prea fasina pt ai tai collegi – nu cer scuzxe!

  iar broastele alea nu seamana cu cerle ale lui Stanley … – hai, ca te-am prinms, iti mai amintesti?

  nu dau nici un indiciu, decit atit : un raft de bibl facut pt frantuji …. :))

 2. tastatoru, pe dracu !..Octăvescu nici nu bagă în seamă ce face mumă-sa pe net.. 🙂
  de-o etajeră căzută grămadă îmi aduc aminte da’ Stanley…Stanley… cine pana mea e ?..offf ! ..îmbătrânii.. mişună Alzheimeru.. 🙂 ..
  ştii tu, Ană, care-i cântecul meu de căpătâi ? se caţără pe toate..le lasă în urmă..merge de nebun singur..uite-l, Ană dragă :

  oricum..nu-s chiar sigură că am prins care e şmecheria cu …FERICIREA ! aşa, mai de-un desen animat, merge.. te pup !..culcă-te, Ană, blogosfera mamii ei.. 🙂

 3. Pingback: Dianne « K a r m a

 4. cu ochii-n ibric, să nu dea pe-afară, n-am avut vreme de cetit ce scriseşi. dar am s-o comit în ciuda Vlădescului.
  deocamdată să ne trezim ca lumea. Ană dragă, le petit-déjeuner est servi! Hélas, les rêves sont éternels ! 🙂

  huoooo, că tre să ies din casă ! pupă irina pe tine ! 🙂

 5. Thank you for posting such a useful website. Your weblog happens to be not just informative but also very stimulating too. There are a limited number of people who are capable of write technical articles that creatively. we are on the lookout for information regarding this topic. We ourselves went through several websites to find knowledge with regard to this.I will keep coming back !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s