aceeași zi, peste ani – 30 ianuarie

1931

Chaplin presents ”City Lights”

              La Holywood, Charlie Chaplin obține un succes triumfal cu ultimul său film, la acea dată, „City lights”, – ”Luminile Orașului ; este primul său film de la apariția sonorului pe peliculă ; cu excepția unor ‘efecte’ sonore, filmul rămîne ca ‘film mut’, rezistînd și rămînînd pînă astăzi, una dintre bijuteriile Cinematografului de artă.

City Lights – Chaplin 

                  1933

 Hitler devcine Cancelarul Germaniei

Ca urmare a demisiei cancelarului Schleicher, prședintele Republicii Germane, mareșalul Paul von Hindenburg decide împotriva  dorinței sale, numirea lui Adolf Hitler în funcția de Cancelar. Noul cabinet de ”concentrare națională”  avea în compnența sa  trrei membri ai partiduui nazist : alături de  Hitler,  ca șef al cabinetului, mai erau Hermann Göring în calitate de comisar de  Interne pentru Prusia şi Frick Departamentul Intrernelor pt Germania. În 2 august 1934, cînd Hindenburg moare, Hitler devine Președintele Germani. Cinci ani mai tîrziu, în 1939, în aceeași zi de 30 ianuarie, Hitler dă ordinul pentru începerea procesului de exterminare a evreilor.

1948
Asasinarea lui Gandhi

                  

 

Părintele națiunii indiene este asasinat cu trei gloanțe de către un hindus extremist în timpul unui serviciu de rugăciune.Lui Gandhi i se reproșa de către extremiști susținerea cauzei musulmanilor indieni. Timp de 78 de ani, Mohandas Karamchand Gandhi, numit Mahatma Gandhi (Mahatma însemnînd ”Suflet Mare”) a militat pentru nonviolență și rezistență moderată împotriva ocupației britanice. El a ales să se facă auzit prn   vocea tinerilor politicieni încopul obținerii revendicărilor, ale dorințelor sale.

1969

Ultima apariție în public a Beatles-ilor

 

Ultima apariție a celor membrilor formației, împreună, a avut loc pe acoperișul firmei Apple Records,  dar în timp ce interporetauu melodia GET BACK, au fost neviți să întrerupă reprezentarea. (mai mult și mai multe despre EI, nu vom/voi aminti aici și acum…)

The Beatles, Get Back

 2002

Deschiderea oficială a „Anului Internaţional Ion Luca Caragiale”, sărbătorit în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui dramaturg. (30 ian. 2002 – 30 ian. 2003)

Si pentru că astăzi este sărbătoare creștină, pomenirea Sfinţilor noştri părinţi şi mari dascăli ai lumii şi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur, tuturor celor care poartă aceste nume, La Mulți Ani !

 

14 răspunsuri la „aceeași zi, peste ani – 30 ianuarie

 1. Bun venit pe blog, Gabi!

  ‘informatiile culturale (?! 🙂 ) sunt, de fapt, date culese diintr-un
  calendar primit, care imi place prin ineditul unor lucruri pe care, altfel, le-as fi descoperit mai greu sau deloc [cum sunt cele doua postere…..]

  dar nu imi voi face un obicei din a ‘prezenta ‘bornele’ unei anume zile…. 🙂

  acum am incecat si eu asa…; puteam sa las doar afisele nu sa si traduc textele; a fost greu sa aleg, dar… a ‘iesit’ ceva ce imi arata ca nu mai trebuie sa reiau genul acesta de postari

  [scuze pt intirzierea raspunsului]

  Apreciază

  • multumesc pt ‘invitatie’ 🙂
   si cum nu o consider o leapsa, voi incerca sa raspund, cu rugaminteaa de ACUM de ma ‘pasui’ o zi sau doua, pina cind mi se va dezmorti complet (si) mina

   si conditiile pt bloggerit vor fi ceva mai bune

   [daca vei avea rabdare, vei intelege, cum si cit ‘bloggeresc’ eu, din aiurelile scrise electronic pe blog]

   pina atunci, ginduri bune, tuturor
   🙂

   Apreciază

  • [tot din off 😦 ]

   daaa, ne amintim, insa … am ‘sarit’ acea zi din motive obiective;
   dar vine 18 februarie, cind in 1990 le-am spus celor din casa ca imi fac pasaport nou si…

   si m-am plimbat si-am revenit

   Apreciază

 2. Pingback: O zi din viața mea « Gabriela Savitsky

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s