23 August 1944 o zi controversată ? – O ZI IMPORTANTĂ!

Proclamatia Majestatii sale Regelui catre Tara

Romani
In ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, ca nu este decat o singura cale pentru salvarea tariide la o catastrofa totala; iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite.
Romani
Un nou guvern, de unitate nationala a fost insarcinat sa aduca la indeplinire vointa hotarata a tarii de a incheia pacea cu Natiunile Unite. Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice, precum si starea de razboi cu Marea Britanie si Statele Unite. Primiti pe soldatii acestor armate cu incredere. Natiunile Unite ne-au garantat independenta tarii si neamestecul in treburelile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea Dictatului de la Viena prin care Transilvania ne-a fost rapita.
Romani,
Poporul nostru intelege sa fie singur stapan pe soarta sa. Oricine s-ar impotrivi hotararii noastre liber luate si care nu atinge drepturile nimanui este un dusman al neamului nostru. Ordon Armatei si chem poporul (sublinierea mea) sa lupte prin orice mijloace si cu orice sacrificii impotriva lui. Toti cetatenii sa se stranga tronului si al guvernului pentru salvarea patriei. Cel care nu va da ascultare guvernului se opune vointei poporului si este un tradator de tara.
Romani,
Dictatura a luat sfarsit si cu ea inceteaza toate asupririle. Noul guvern inseamna inceputul unei ere noi in care drepturile si libertatile tuturor cetatenilor tarii sunt garantate si vor fi respectate . Alaturi de armatele aliate si cu ajutorul lor, mobilizand toate fortele natiunii, vom trece hotarele impuse prin actul nedrept de la Viena pentru a elibera pamantul Transilvaniei noastre de sub dominatia straina.
Romani,
De curajul cu care ne vom apara cu armele in mana independenta impotriva oricarui atentat la dreptul nostru de a ne hotara singuri soarta depinde viitorul tarii noastre .
Cu deplina incredere in viitorul neamului romanesc sa pasim hotarati pe drumul infaptuirii Romaniei de maine, a unei Romanii libere, puternice si fericite
Mihai

(“Romania libera”, an II, nr. 11, din 24 august 1944)

––––––––––––––––––

Eu am scris si mi-am martturisit convingerile de stinga si sunt un republican convins!
Dar am crescut intr-o familie careia refugiul si razboiul i-a luat aproape totul, lasindu-le membrilor sai doar viata pe care au incercat sa o traiasca intr-un mod cit mai demn posibil.
La aceeasi masa se adunau si taranisti si liberali sisimpatizanti legionari si comunisti ilegalisti autentici si monarhisti convinsi pina la sfirsitul zilelor.
In aceasta famile, in care ziua de 23 August era

tinuta ca o zi de sarbatoare, desi gindurile se indreptau catre cel mort in 1942 in inchisoare la Budapesta sau la cel intors din Siberia cu sufletul si trupul schilodite.

nici astazi nu as schimba un rind dincele scrise in anii 1990 si 1991 in ziarul Tribuna edidat in Sibiu, ziarul fondat de catre I Slavici, in care indrazneam – in emulatia de atunci – sa imi exprim neintelegerea fata de unele gesturi ale Casei Regale, mai ales dupa acel Decembrie la fel de controversat si la fel de salvator, cred eu; imi pastrez respectul pentru insemnatatea acestei zle din istoria tarii si respectul marturisit si pe acest blog fata de personalitateaMajestatii Sale, Regele Mihai I .

4 răspunsuri la „23 August 1944 o zi controversată ? – O ZI IMPORTANTĂ!

  • sunt intru totul de acord, si/sau iti impartasesc ideea:

   cred ca repet partial -imi cer scuze, Flavius!- ceea ce am mai scris astazi, in alta parte – ‘uitam semnificatia acestei zile in conjuncturi diverse si cu consecinte inca neclarificate, pe deplin de catre istorici, prea divergenti in pareri, nu doar in functie de simpatiile (nu scriu ‘aparteneta’) politica ale fiecaruia’.

   [ gindurile bune se intorc de fiecare data de unde vin 🙂 ]

   Apreciază

 1. Anamaria,am fost gand la gand ca si eu am postat Proclamatia Altei Sale Regale Mihai I catre tara 🙂
  Azi am postat Comunicatul de intrerupere a negocierilor ungaro-romane ,din 24 august 1940 de la Tr.Severin ,care a culminat cu Dictatul de la Viena din 30 august 1940.Si familia mea a pierdut tot,dar sunt monarhist.o zi placuta 🙂

  Apreciază

  • @Tavi: este -cred eu- f bine , pt aducere-aminte; tu, monarhist, eu republican si comunicam, totusi, mai mult decit bine, aici, pe blog, indraznesc sa cred… 🙂

   iar eu nu intelegeam prin 1990 admiratia mamei mele fata de I Ratiu… 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s